Blog

Bezoek in de Dorpsstraat de pop-up Art Bunker.

Castricum is een Latijns woord dat ‘castreren’ betekent. In het hart van Castricum verrijst tussen 1 en 25 oktober een heuse ‘Pop-up Kunstbunker’. Dit tentoonstellingsproject is gevestigd in de Dorpsstraat 58, in een inmiddels leegstaand winkelpand (de oude Key King). De Pop-Up is elke donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. gedurende deze tijd.

In deze Pop-Up staat de geschiedenis en verhalen van de ‘echte’ Kunstbunker centraal. Dit is in de zandduinen van Castricum. Het diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als beveiligde opslagplaats voor de kunstschatten van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht. De Duitse bezetters gebruikten deze bunker later als munitiedepot, een opslagruimte voor in beslag genomen fietsen en een militair onderkomen. Sinds 1958 gebruikt het EYE Filmmuseum de bunker voor de opslag van brandbaar filmmateriaal en dit is nog steeds het huidige gebruik van de bunker.

De pop-upgalerij

Over al deze onderwerpen worden in de Pop-up Kunstbunker teksten, foto’s, schilderijen, videobeelden, geluidsfragmenten en objecten gebruikt. De Stuurgroep Kunstbunker, gevormd door de oprichters van het project, wil dat de oorspronkelijke Kunstbunker opengesteld wordt voor het publiek. De Stuurgroep hoopt dat dit Pop-Up Art Bunker Project de oorspronkelijke kunstbunker en het toekomstig gebruik onder de aandacht zal brengen. Bezoekers van de Pop-Up krijgen de mogelijkheid om te stemmen over de toekomst van deze unieke bunker.

Gebruik als ingang een aardappel
Iedereen is welkom om de tentoonstelling bij te wonen. Bezoekers die een aardappel als kaartje meebrengen, gaan gegarandeerd met een kunstwerk naar huis. Deze educatieve Pop-Up Art Bunker staat ook open voor schoolgroepen. Dit kan zelfstandig of in combinatie met een door Huis van Hilde begeleid educatief programma. Ga voor reserveringen en aanvullende informatie naar www.huisvanhilde.nl.

Er zijn vrijwilligers nodig.

De Pop-Up Art Bunker van de Stuurgroep Kunstbunker is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Stichting KIST en Huis van Hilde. Joanne Koeleman, de projectleider, is nog op zoek naar vrijwilligers om de gasten te begroeten op de dagen dat de Pop-Up open is. Neem bij interesse contact met haar op via [email protected]. (Oude Castricum Werkgroep foto)

Lily, een Duitse vrouw, zoekt een comfortabele woonplek in Castricum of de nabije omgeving.

Castricum – Eind augustus worden tientallen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld voor een bepaalde tijd ondergedompeld in de Nederlandse cultuur en gebruiken, waarmee een levenslange wens wordt vervuld. Ook zal Lily uit Duitsland een semester in Castricum of de nabije omgeving doorbrengen om haar Nederlandse ambitie na te jagen. Travel Active, een uitwisselingsorganisatie, is op zoek naar een energiek gastgezin dat haar tot januari 2023 van een comfortabel huis kan voorzien.

Lily is lid van het uitwisselingsprogramma High School Holland van Travel Active. Met het High School Holland-programma van Travel Active kunnen internationale studenten zich onderdompelen in de Nederlandse cultuur door hen een huis te bieden en hier naar de middelbare school te gaan. Voor internationale studenten is een culturele uitwisseling meer dan alleen een ervaring. De cultuur en inzichten van een buitenlandse student worden ook doorgegeven aan het gastgezin! Je hoeft niet ver te reizen om andere culturen, tradities en talen te leren kennen, aangezien een buitenlandse student de wereldbol bij je thuis kan brengen.

Wat is de naam van Lily?

Lily is een 16-jarige Duitse studente die vrolijk en creatief is. Ze vindt het leuk om samen te zijn met haar vrienden, maar ook om creatief te zijn door te tekenen, schilderen of naaien. Lily is ook graag buiten en sport graag. Yoga, badminton en hardlopen zijn allemaal activiteiten die ze leuk vindt. Ze speelt graag spelletjes met haar familie en kookt graag, en ze is vastbesloten om de wereld rond te reizen. ,,Ik wil veel van de wereld zien, verschillende culturen en mensen. Mijn eerste stap is een uitwisseling naar Nederland, en daarna wil ik in het buitenland studeren en in een camper door Europa reizen!” Leer meer over Lily! Bezoek de Travel Active website om meer over haar te weten te komen. In Castricum of de nabije omgeving, Lily zoekt een gastgezin.

Ervaringen

Lily volgt een groep onverschrokken reizigers die eerder hun horizon in Nederland hebben verbreed. Clara uit Brazilië en Willa uit de Verenigde Staten zijn twee voorbeelden. Ze hebben nu hun High School Holland jaar achter de rug en hebben een fantastische ervaring in Nederland gehad.,,Ik geniet enorm van mijn uitwisseling in Nederland, mede dankzij mijn gastgezin. “Ik heb het gevoel dat ik een deel van hun familie ben, aangezien we veel leuke dingen samen doen”, voegt Clara eraan toe. Willa, een Amerikaanse, beschrijft een verblijf bij een gastgezin als een ‘unieke’ ervaring waarin ze ‘het echte Nederlandse leven van dichtbij meemaakt’. Van koken tot vrijdagavond bij theBank, er is voor elk wat wils. Mijn gastgezin daarentegen leert veel over mijn cultuur en gewoontes. Daardoor is het een echte uitwisseling.”

Wie kan Lily een warm en gastvrij huis bezorgen?

Ben je jong of ouder, alleen ofonderdeel van een gezin met kinderen? Vanuit het oogpunt van Travel Active kan iedereen met de juiste intenties een gastgezin zijn. Een zogenaamde Lokale Coördinator begeleidt het gastgezin en de student tijdens de uitwisseling. De schoolkinderen en gastgezinnen rekenen op deze begeleider. De Lokale Coördinator kan ook helpen om de Nederlandse cultuur beter te begrijpen door bijvoorbeeld lokale rondleidingen te organiseren. Travel Active organiseert evenementen voor studenten en gastgezinnen om elkaar te leren kennen en hun ervaringen te delen. Het aannemen van een buitenlandse student is geheel vrijwillig. Kost en inwoning wordt verzorgd door het gastgezin. De overige kosten staan op de rekening van de student of Travel Active.

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin